36. Romaní

Romani, Turia, Parc fluvial, quart de poblet,  ruta de l'iaigua, flora

Nom comú: Romaní (Romero)

Nom botànicRosmarinus officinalis

Tipus: Arbust aromàtic

Característiques.  

Origen: Regió mediterrània

Fulla: Perenne

Flor / Fruit: Flor hermafrodita i bilabiada de color blavós; fruit al calze format per 4 núcules. 

Altura:  0,5 – 2 metres 

Mes de floració: abril – juny

Reg: reg moderat

Descripció. Arbust aromàtic compost per múltiples tiges i branques alçades, amb escorça de color marró en les més envellides i pèls curts en les branquetes noves. Les fulles són molt abundants, de xicoteta grandària, recobertes de pèls blancs, de color verd fosc pel feix i blanquinoses pel revés, proveïdes d’abundants glàndules d’essència. La flor és de color blavós-rosaci o blanc, té el calze en forma de campana que acaba amb dos llavis (flor bilabiada), amb dos estams llargs que sobresurten. En el fons del calze es troba la fruita seca que madura dos mesos després de la floració. La terra en la qual millor va a créixer és en la sorrenca, encara que s’adapta amb facilitat a altres tipus de sòl més pobres, excepte en els argilencs. El romaní necessita un mínim de 6 hores d’exposició a la llum solar diàries.

Curiositats.

  • Diu el refranyer que de “las virtudes del romero se puede escribir un libro entero“, i és que té propietats medicinals, s’usa en perfumeria i també com condiment culinari.
  • S’usa també per a banys relaxants, com crema facial revitalitzant i com a tònic capil·lar.
  • Popularment també s’engalanen els carrers de molts pobles, al costat d’altres espècies aromàtiques (farigola, tomaní, etc.), per al pas de processons.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s