17. Nesprer

nesprer, ruta de l'aigua, quart de poblet, Turia, Flora

Nom comúNesprer (Níspero)

Nom botànicEriobotrya japonica

TipusArbust fruiter

Característiques.  

Origen: encara que és originari del sud-est de Xina, el nesprer  va arribar a Europa procedent de Japó al segle XVIII com a arbre ornamental 

Fulla: Perenne

Flor / Fruit: flors blanques d’olor intens; fruit (nespra) comestible 

Altura: 6 – 9 metres

Mes de floraciómaig – juny

Reg: reg freqüent, però poc abundants

DescripcióArbre molt alt de copa arrodonida, tronc molt curt que es ramifica a molt baixa altura, amb branques grosses i llanudes. Les flors són blanques i d’olor intens a heliotropi. La floració es produeix a finals de la tardor o en hivern. El fruit (nespra) conté entre 2-4 llavors grans que ocupen la meitat del diàmetre del fruit. La nespra és un aliment pobre en nutrients que aporta poques calories a l’organisme, es pot utilitzar per aprimar. El nesprer és una espècie moderadament resistent al fred, els forts vents poden derrocar l’arbre a causa del seu feble ancoratge.

Curiositats.

  • La fruita és comparable a la poma en molts aspectes, amb alts continguts de sucre, àcid i pectina. Es consumeix fresca, i també barrejada amb altres fruites en amanides o copes fruiteres. La fruita lleugerament immadura, és millor per fer pastissos i púdings. També s’elaboren gelees, dolces i almívar.
  • Un tipus de xarop de nespra s’usa en medicina xinesa per suavitzar la gola.
  • Les llavors i fulles joves són lleugerament tòxiques.

Deja un comentario