43. Heura

flora, Turia, Parc Fluvial, Ruta de l'aigua, Quart de Poblet

Nom comú: Heura (Hiedra)

Nom botànicHedera helix

Tipus: Arbust enfilador

Característiques.  

Origen: Europa

Fulla: Perenne

Flor / Fruit: Flor  hermafrodita de tipus umbel·la; fruit és una baia negra tòxica que conté 2 – 3 llavors a l’interior. 

Altura: s’enfila fins als 20 metres 

Mes de floració: septembre – novembre

Reg: reg moderat

Descripció. Liana de fulla persistent i relluent provista d’arrels aèries autoadherents que s’aferren amb força a troncs, roques o murs sobre els que creix.  Les fulles són persistents de color verd fosc: les fulles de les branques fèrtils (donen fruit) són de tipus ovat romboïdal i les de les branques estèrils (no donen fruit) són triangulars jaspiades. Les flors solitàries -de poc interès- estan reunides en inflorencències de tipus umbel·la simple formant una panícula. Els fruits són baies grogues i després negres, opaques i tòxiques. El terreny més adequat és l’alcalí amb un bon drenatge i, si es possible, ric en matèria orgànica. No és necessari regar-la sovint perquè l’abús d’aigua provoca que les fulles es tornen negres. 

Curiositats.

  • Tota la planta és tòxica per als éssers humans per l’hederina que conté. Pot provocar vòmits, trastorns nerviosos i resultar abortiva. La ingestió de 2-3 fruits produïx símptomes de intoxicació (nàusees, vòmits…); 5-12 fruits poden causar la mort per col·lapse respiratori. 
  • Més de 70 espècies de insectes s’alimenten del nèctar de les seues flors. Moltes aus s’alimenten de les baies durant l’hivern o en temps d’escassesa.

Deja un comentario