Nom comú: Garrofer (Algarrobo)
Nom botànic: Ceratonia siliqua
Tipus: Arbre fruiter
Característiques.
Origen: Regió mediterrània
Fulla: Perenne
Flor / Fruit: Flor poc vistosa groga o rogenca, disposada en raïms; fruit (garrofa) negre al madurar en forma de corn
Altura: 5 – 10 metres
Mes de floració: agost – novembre
Reg: poc reg
Descripció. Arbre de copa densa, arredonida; el tronc és curt, tortuós i la seua escorça és llisa, gruixuda, de color marró vermellós. Les fulles són compostes, mesuren entre 10 i 30 cm, són de color verd fosc brillant per l’anvers i verd mitjà mat pel revers. Les flors petites, sense corol·la, de color groc o vermellós, apareixen sobre la fusta vella de les branques disposades en raïms cilíndrics. Els seus fruits, les garrofes, són llegums penjants en forma de corn i de color gairebé negre en madurar. Suporta bé la sequera però no el fred. S’adapta a tot tipus de sòls, sempre que no siguen molt humits.
Curiositats.
- La garrofa té ús com a aliment per al bestiar (tant les llavors com les beines) i també humà. Eren una important font de sucre i s’empraven de diverses formes (seques, torrades o en farina) com a ingredient de confitures i melmelades, pastissos, galetes, licors i begudes refrescants.
- En l’antiguitat, les llavors de la garrofa, molt uniformes en grandària i pes, van ser usades a Orient Mitjà per a pesar or i gemmes, per la qual cosa van acabar convertint-se en la mesura de pes en joieria, el quirat, terme derivat, precisament, del grec κεράτιον, “garrofa”.