2 Assut de Repartiment

Azud del RepartimentEl Pla Sud va suposar en els anys 60 el desviament del Túria per una nova llera capaç de contenir les seues crescudes. Açò va suposar la desaparició dels assuts de diverses de les sèquies històriques que prenien l’aigua en l’últim tram del riu.

L’obra va implicar la construcció del Assut del Repartiment (més conegut com “La Cassola”) en terme de Quart de Poblet just en el punt on se separa la llera tradicional del riu Túria de la nova llera construïda segons el Pla Sud, des del qual, les sèquies de Favara, Rascanya, Rovella i l’Oro s’alimenten de les últimes aigües del riu.
El dilluns és el dia en què agafen aigua del riu les sèquies de la marge dreta: Quart, Benàger-Faitanar, Aldaia i Manises, Mislata, Favara, Rovella i l’Ore. El repartiment es paralitza el dijous a les vuit de la vesprada, quan es tanquen les comportes en la Cassola. En aqueix moment, s’obrin els assuts de les sèquies de la marge esquerra: Tormos, Mestalla i Rascanya. Aquesta segueix regant en el lloc que ocupava en la vella llera, encara que amb el nou assut té l’accés per la dreta.

Més informació: http://es.wikipedia.org/wiki/Azud_del_Repartiment

_______________________________________________________________

Azud RepartimentEl Plan Sur supuso en los años 60 el desvío del Turia por un nuevo cauce capaz de contener sus crecidas. Esto supuso la desaparición de los azudes de varias de las acequias históricas que tomaban el agua en el último tramo del río.

La obra implicó la construcción del Azud del Repartiment (más conocido como “La Cassola”) en término de Quart de Poblet justo en el punto donde se separa el cauce tradicional del río Turia del nuevo cauce construido según el Plan Sur, desde el cual, las acequias de Favara, Rascanya, Rovella y l’Oro se alimentan de las últimas aguas del río.
El lunes es el día en que cogen agua del río las acequias de la margen derecha: Quart, Benáger-Faitanar, Aldaia y Manises, Mislata, Favara, Rovella y l’Oro. El reparto se paraliza el jueves a las ocho de la tarde, cuando se cierran las compuertas en la Cassola. En ese momento, se abren los azudes de las acequias de la margen izquierda: Tormos, Mestalla y Rascanya. Ésta sigue regando en el lugar que ocupaba en el viejo cauce, aunque con el nuevo azud tiene el acceso por la derecha.

Más información: http://es.wikipedia.org/wiki/Azud_del_Repartiment

_______________________________________________________________

The Plan Sur (South Plan) assumed in the 60s a Turia diversion by a new runway capable of holding its floods. This led to the disappearance of the weirs of several historic water channels that collected water from the last stretch of the river.

The work involved the construction of the Azud de Repartiment (Repartiment weir) also known as «La Cassola», located in Quart de Poblet just at the point where the traditional riverbed is separated from the new one built according to the South Plan, from which, Favara, Rascanya and  l’Oro Rovella ditches collect water from the last stretch of the river.

In mondays, the right border ditches collect water from the river: Quart, Benàger-Faitanar, Aldaia and Manises, Mislata, Favara, Rovella and l’Oro. The distribution of water is paralyzed on Thursday at eight o’clock, when the floodgates close at Cassola. At that time, the weirs of the left border ditches are open: Tormos, Mestalla and Rascanya. The last one is watering the old riverbed, but with the new weir it has access to the right border of the river.

Learn more: http://es.wikipedia.org/wiki/Azud_del_Repartiment

 

Deja un comentario