38. Llorer

Llorer, Flora, Turia, Parc Fluvial, Ruta de l'aigua, Quart de Poblet

Nom comú: Llorer (Laurel)

Nom botànicLaurus nobilis

Tipus: Arbust aromàtic

Característiques.  

Origen: Conca mediterrània i el Caucas

Fulla: Perenne

Flor / Fruit: Flor xicoteta unisexual i groga; fruit és una baia ovoide de color negre quan madura.

Altura:   5 – 10 metres 

Mes de floració: febrer – abril

Reg: reg moderat

Descripció. Arbust amb una copa fosca i molt densa, alguna cosa irregular, generalment amb diversos troncs d’escorça llisa, grisenca o lleugerament verdosa. Fulles alternes, amb la base atenuada, la vora un poc ondulada de vegades; són aromàtiques en rebregar-les, de color verd fosc llustrós en el feix i més pàl·lides en el revés, amb un nervi central destacat en ambdues cares i 10-12 parells de nervis laterals. Les flors són unisexuals; són de color groc pàl·lid i apareixen en umbel·les en les aixelles de les fulles. El fruit és una baia en forma ovoide de color negre en la maduresa. Es desenvolupa millor en els sòls calcaris i ben il·luminats.

Curiositats.

  • La fulla és culinària. Normalment es barregen les fulles amb els menjars per donar aroma, encara que es poden fer coccions de fulles soles. A més, les fulles, xafades i posades sobre les picades de vespes i abelles, les calmen; barrejades amb una cullerada de farina i molla de pa, rebaixa les inflamacions.
  • És un dels arbres mítics de la cultura mediterrània, símbol de la pau, la glòria i la victòria. Apareix amb freqüència en escuts heràldics.

Deja un comentario